Samantha Joosten

Samantha Joosten
Jeugdlid

Vanaf mijn 17e ben ik lid van AKT en ben ik betrokken bij de lokale politiek. Veel mensen vragen hoe het komt dat ik me op deze leeftijd al bezig houd met de politiek.

Om eerlijk te zijn was het allemaal toeval. Mijn vader, Peter Joosten, was al lid van de partij en zodoende kreeg ik contact met Ludo Bolders, de fractievoorzitter en werd ik steeds meer betrokken bij de onderwerpen die speelden. Het interesseerde mij wel en is het idee ontstaan om als jeugdlid bij de partij te komen.Dit vind ik nog steeds een top idee, want zo kan ik de jeugd meer betrekken bij de politiek. Dit is tot nu toe niet makkelijk, vanwege de moeilijke vaktaal die vaak wordt gebruikt. Hier wil ik verandering in brengen. Het meer begrijpbaar maken van de politiek voor de jeugd is voor mij een belangrijk doel.

 

Bron: BNDeStem, 2015-11-28:

Je moet niet zeuren, je moet iets doen!

Het is een hele stap, lid worden van een politieke partij. Maar Samantha Joosten uit Ossendrecht kon het niet langer aanhoren: die mensen die altijd zo liepen te zeuren. „Maar je moet niet zeuren, je moet iets doen!”, zegt de scholiere, die nu aan de weg timmert als het jongste lid van een politieke partij in West-Brabant. Samantha is namelijk pas zeventien jaar oud. Het afgelopen schooljaar zat ze nog op de Roncalli-havo in Bergen op Zoom. Maar ze is óók lid van Alle Kernen Troef AKT, een lokale partij in de gemeente Woensdrecht. Lid worden van een partij. Op 17-jarige leeftijd. Hoe kom je erbij? „Eigenlijk was het toeval. Mijn vader zat al bij AKT en voorzitter Ludo Bolders belde hem regelmatig op. Alleen was mijn vader vaak niet thuis, dus nam ik altijd de telefoon op. Zodoende kwamen we aan de praat en ben ik de partij ingetrokken.” Intussen bemoeit Samantha zich uitbundig met de lokale politiek. Op Facebook heeft ze bijvoorbeeld mensen gevraagd wat ze vinden van de verlichting op de ‘schoolroute’ van Ossendrecht naar Bergen op Zoom. „Het is op sommige stukken veel te donker. Daar moet iets aan worden gedaan”, zegt de politica in spe. Samantha begrijpt heus wel dat er mensen zijn die niets met politiek te maken willen hebben. Dat komt volgens haar voor een belangrijk deel door het taalgebruik dat politici gebruiken: „De samenleving wordt steeds ingewikkelder. Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen die van die samenleving niets meer begrijpen. Hun wil ik helpen. Dat heb ik altijd al gewild… Mensen helpen.” Een carrière in de politiek, dat is iets waar de West-Brabantse nog even over moet nadenken. Eerst wil ze haar studie levensmiddelentechnologie in Den Bosch afmaken. Maar je weet maar nooit, zegt Samantha: „Wanneer ik vrienden vertel wat ik doe in de politiek, dan zeggen ze eigenlijk altijd: ‘Ja, dat past wel bij je’. Dat is ook zo. Ik hou ervan om problemen op te lossen.”