Blog 2015-04

2016, het jaar van BEGRIP

De afgelopen weken zijn weken geweest waarin menigeen zich wel eens bang heeft gevoeld. Bang voor oorlog en geweld, het kwaad  in de wereld dat menig plezier verstoort. Het drama in Parijs, het fysiek geweld in Geldermalsen en het verbale in Steenbergen. Je wordt er niet vrolijk van. En komt het nog dichterbij, vraag ik me wel eens af.

Jammer genoeg moet ik daar bevestigend op antwoorden. Want wat als je als mindervalide medemens door de straten van onze (nog) mooie gemeente Woensdrecht loopt? Oversteken is een gevaar aan het worden! Wat als je als jong volwassene het huis uit wilt, op zoek naar een stekje voor jezelf of het gezin wat je wilt stichten. Naarstig op zoek naar een sociale huurwoning – want kopen is geen optie – kom je tot de ontdekking dat er geen beschikbaar zijn! Wat als je als vluchteling uit oorlogsgebied onderdak zoekt en uiteindelijk in Nederland terecht komt. Landelijke politiek kun je op gemeentelijk niveau niet aanpakken, maar je kunt als gemeente deze mensen wel een onderdak bieden. Maar in Woensdrecht is er voor hen geen plaats in de herberg! Een mooie kerstgedachte…..

De afgelopen weken zijn ook weken geweest waarin menigeen zich wel eens onbegrepen gevoeld heeft. Niet alleen onbegrip over wereldse gebeurtenissen, maar zeker ook over Nederlandse. Voelt Rutte zich deze week onbegrepen na de motie van afkeuring? Voelt het college van Geldermalsen zich onbegrepen nu hun voorstel met geweld van tafel is geveegd? Voelt het college het onbegrip van de mindervalide medemens in zijn gestuntel om veilig over te steken? Voelt het college het onbegrip van de minder kapitaalkrachtigen die in de gemeente Woensdrecht op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning? Voelt de burgemeester het onbegrip van de oppositie om geen plaats te bieden aan mensen in een tijdelijke noodopvang?

Bang en onbegrepen.

Beide woorden liggen heel dicht bij elkaar. Waar ik het meest bang voor ben, is dat iemand met de beste bedoelingen niet begrepen wordt. Ik heb weinig begrip voor hen die afgelopen week zich niet hebben durven uitspreken omdat zij bang waren voor de gevolgen. 2015 loopt ten einde en het is goed weer eens terug te kijken. Wat ging er goed, en wat moet minder, beter of anders?

Beste mensen, laten we van 2016 uitroepen tot het jaar van begrip. Want als je begrip voor elkaars standpunten en verzoeken kunt opbrengen, door je bijvoorbeeld goed in de materie die eraan ten grondslag ligt te verdiepen, dan is de ander een volgende keer ook niet bang om nog een vraag te stellen.

Ik wens u allen fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en bovenal een gezonde en begripvol 2016

Dit bericht is geplaatst in 2015, Blog Posts. Bookmark de permalink.